Mijn eerste workshop is een feit

Begin november gaf ik mijn allereerste workshop. Op het Wellantcollege Aalsmeer kreeg ik anderhalf uur de tijd om tien mavo-leerlingen iets bij te brengen over journalistiek. Nu weet ik genoeg van journalistiek, maar een workshop geven over wat je zo vertrouwd is, bleek toch een heel andere tak van sport. 

Geheel onbekend ben ik niet met lesgeven. Voordat ik aan de studie Journalistiek in Ede begon, deed ik anderhalf jaar de studie Docent Beeldende Kunst en Vormgeving op de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. In deze opleiding kreeg ik vakken als didactiek, liep ik stage op een basisschool en moest ik mijn eigen studiegenoten lesgeven. Bovendien is mijn moeder juf op een basisschool, doet mijn jongere zusje de pabo in Ede en is mijn oudere zus onderwijskundige. Er wordt daarom wel een gezegd dat onderwijs in ons bloed zit.

Doelgroepanalyse

Het was ook niet zozeer het voor de klas staan wat me wat stroef afging. De moeilijkheid lag voor mij vooral in het doorgronden van de doelgroep. De leerlingen twaalf tot vijftien jaar oud en zaten afwisselend in de eerste en derde klas. De leeftijd ligt inmiddels alweer tien jaar achter me en die ervaring met lesgeven was slechts op basisschool-niveau. Ik kon me niet goed indenken wat ze al wel of nog niet hadden geleerd, wat ze graag zouden doen, wat hen gemakkelijk en minder gemakkelijk afging. En dat bleek ook wel een beetje.

Er lagen kranten en geprinte artikelen voor de leerlingen klaar. Enkele artikelen waren van De Speld, De Dagelijkse Standaard en andere titels in dat genre. Of het betrouwbaar nieuws was of niet, bleek lastig te onderscheiden. Bovendien waren diverse berichten in het Engels, wat ook niet even makkelijk bleek te zijn. Toen ze echter zelf aan de slag mochten met presentatie-teksten schrijven en filmen, was de groep hartstikke enthousiast.

Tips, anyone?

Nee, m’n eerste workshop ging niet vlekkeloos, maar ik heb er veel van geleerd. En hoewel ik presenteren altijd spannend blijf vinden, ging het voor de klas staan me goed af. Deze eerste workshop heeft me niet afgeschrikt; ik hoop nog veel workshops te kunnen geven in de toekomst. Ik heb er in ieder geval wel veel van geleerd. Namelijk: onderschat én overschat je publiek niet, oftewel: lees je goed over je doelgroep in, zorg dat je publiek iets zelf te doen heeft, en wees niet bang om tips te vragen aan anderen die al vaker workshops hebben gegeven.

Mocht je na het lezen van dit bericht denken: ach, die Robyn. Ik had zo veel tips voor haar gehad! Laat het me dan alsjeblieft weten. Ik blijf graag leren en ontwikkelen. Stuur je tips naar info@robynsamsom.com, ik kom graag met je in gesprek.

Deze slideshow vereist JavaScript.

© Robyn Samsom | Leerlingen hebben toestemming voor foto’s gegeven.
Advertentie

Een reactie op “Mijn eerste workshop is een feit

  1. Ria Berkelaar W

    Mooi verwoord Robyn en zoals je zelf al schrijft, heb je er weer van geleerd, zo zal je je een volgend keer meer inlezen over je doelgroep maar het belangrijkste vind ik dat je er zeker van jezelf voor stond, gefeliciteerd.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s