Specialiseren kun je (niet) leren

Als je wil uitblinken in het journalistieke werkveld moet je specialiseren. Dat is het credo van veel journalistieke ondernemers. Maar hoe specialiseer je als je in heel veel diverse onderwerpen geïnteresseerd bent? Dat was de vraag waar ik drie jaar geleden mee opgezadeld werd.

Vanuit de opleiding kregen m’n studiegenoten en ik de opdracht een blog te beginnen binnen een bepaalde niche. Ik kwam van de kunstacademie af, dus een blog over kunst was een optie. Maar een blog over ‘vergeten verhalen’ uit het verleden, oorlogshelden of -slachtoffers, vergeten koningen, leek me ook fascinerend. Het werd uiteindelijk een blog over taal, Het SchrijfCafé genaamd. Het was de perfecte oplossing, want op die manier kon ik alsnog over vergeten verhalen en kunst schrijven, maar dan op meta-niveau. Het was een specialisme met een loophole.

Maar de rest van m’n journalistieke carrière schrijven over taal zie ik niet zitten. En omdat het credo van specialiseren niet alleen op de opleiding telkens opnieuw klinkt, maar ik het ook terugvindt in boeken als De Journalist als zzp’er en Babe, you got this, moet ik dus op zoek naar een nieuw specialisme. Tenminste, als ik naar het advies van de journalisten voor mij luister.

Hot topic of niche?

Maar het lukt mij maar niet, en ik kan niet geloven dat ik de enige ben die het moeilijk vindt om een specialisme te vinden. Nu ik een minor Gender Studies doe aan de Universiteit Utrecht is gender, feminisme en emancipatie tijdelijk mijn niche. Maar ik kan me zo voorstellen dat dat over vijf jaar niet meer relevant is, omdat bijvoorbeeld alles tegen die tijd genderneutraal is en vrouwen dus volledig gelijk zijn aan mannen. Niet dat ik denk dat dat over vijf jaar het geval is, maar ik denk wel dat het over vijf jaar wellicht geen hot topic meer is, zoals het dat nu wel is.

Jij bent iemand die zich niet specialiseert in een onderwerp, maar zich in een onderwerp helemaal kan verdiepen en daar dan voor dat moment een soort deskundige in bent.

Niet lang geleden sprak ik hierover met drie heel goede vrienden van mij, en wat zij zeiden is me sterk bijgebleven. Ze zeiden: “Jij bent iemand die zich niet specialiseert in een onderwerp, maar zich in een onderwerp helemaal kan verdiepen en daar dan voor dat moment een soort deskundige in bent.” Tijdelijke specialisaties dus. En dat is een vorm van specialiseren die me heel erg aanspreekt. De afgelopen maanden heb ik voor BIG vooral geschreven over feminisme, gender en identiteit. De komende tijd schrijf ik wellicht voor een ander medium wel over heel andere onderwerpen. Mezelf vastpinnen op een onderwerp kan en wil ik niet. Geef mij wat ruimte en tijd om een onderwerp in te duiken en er zullen inhoudelijk sterke artikelen uitkomen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s